Ooit had ik voor het eerst de tufting gun in mijn handen en dacht ik: ‘hoe ga ik dit doen?!’ Ik had alles wat ik nodig had (dacht ik), alles stond klaar en ik stond maar te staren naar mijn lege monnikendoek… Daarom voor jullie hier 10 tips die ik had willen weten voordat ik begon met tuften.
1. Kies het juiste tuftpistool
Type tufting gun | Cut pile / loop pile | Hoogte | Gewicht |
AK I | Cut pile | 8 – 18 mm | 2,1 kg |
AK II | Loop pile | 4 – 14 mm | 2,1 kg |
AK DUO Pro | Cut pile en loop pile | 5 – 18 mm | 2,1 kg |
AK-V | Cut pile en loop pile | 8 – 16 mm | 1,4 kg |
AK DUO High Pile | Cut pile en loop pile | 35 -45 mm | 2,3 kg |
De AK-V is de opvolger van de AK-DUO Pro. Hij is lichter, een stuk stiller en heeft een display met een snelheidsmeter op de achterkant. Daardoor kun makkelijk in de gaten houden of je met dezelfde snelheid je lijnen zet. Handig, want zo zorg je voor een egale dichtheid in je getufte kleed. Verder zit er nog een lampje op de kop bij de naald.
2. Onderzoek de cut pile en loop pile techniek
Toen ik begon, werd geadviseerd om te starten met een tufting gun die cut pile tuft. Mijn inspiratiebron destijds was juist iemand die alleen maar met de AK II (loop pile tufting machine) werkte. Je raadt het al… ik koos voor de AK II en mijn eerste getufte kleden waren dus loop pile getufte kleden. Allereerst zou ik zeggen: zoek op Google, Instagram, TikTok of een ander platform naar tufters en kijk wat je mooi vindt. Besluit dan wat bij jou past. Loop pile is niet moeilijker dan cut pile. Het werkt alleen anders. Maar wat is verschil?
Cut pile tuften
Bij tufting machines die cut pile tuften, wordt elke draad (nadat die door je doek wordt getuft met de naald) aan de voorkant van je kleed afgeknipt. Dit gaat vanzelf. Onder de naald zit namelijk een schaartje verborgen. Het effect is een polig tapijt. Je kleed is zacht en fluffy. Na het tuften kun je je kleed bijwerken met een duckbillschaartje of een trimmer, zodat je de lijnen strak kunt maken, diepte maakt of 3d-effecten in je kleed kunt maken. Dat kan bij loop pile niet.
Loop pile tuften
Tufting machines die loop pile tuften, hebben geen schaartje verwerkt in de machine. Je knipt dus zelf na elke gezette lijn met een schaartje je garen af. De naald tuft je garen door het doek. Vlak nadat de naald steeds heen en weer gaat, komt er een plaatje onder de naald heen en weer, die ervoor zorgt dat je garen in het doek op zijn plek blijven zitten. Dat zorgt voor kleine (of grote) lusjes. In plaats van polig tapijt, krijg je dus lage of hoge lusjes als tapijt. Omdat er geen schaartje in je machine zit, hou je zelf een schaartje vast. Dit is even wennen, maar je hebt al snel handigheid hierin. Bij een loop pile kleed zet je de lijnen ook iets dichter op elkaar dan bij een cut pile kleed. Je kleed is korter en je wol wordt in kleine lusjes door het doek geschoten. Daardoor wordt het minder fluffy aan de voorkant en zul je eerder je tufting cloth door je wol aan de voorkant gaan zien als je ze niet dicht genoeg op elkaar zet.
3. Maak een stevig frame om te tuften
Belangrijk! Zorg dat je frame bestaat uit dik genoeg hout en dat je frame op elke hoek genoeg steun heeft. Mijn eerste frame had boven in de hoeken geen steun. Doordat ik veel kracht op het doek zette met de tufting gun (wat ook moet), begon mijn frame al snel losser te raken en te wiebelen. Er zijn allerlei manieren om een goed tufting frame te bouwen. In mijn handleiding Bouw je eigen tufting frame lees je welk type hout, materialen, afmetingen, etc. handig zijn en lees je tips over waar je op moet letten.
4. Kies het juiste doek om te tuften
Er is best wat keuze in verschillende soorten doek. Maar wat is nou het verschil? Bij deze de uitleg over wat verschillende opties:
100% katoenen monnikendoek (vaak helemaal wit, zonder lijntjes)
Ga je voor een milieubewuste keuze, dan is 100% katoen iets voor jou. Deze soort is niet verkrijgbaar in mijn webshop, maar ik zet het wel even in dit rijtje. Zo weet je dat er keuze is als je daarnaar op zoek bent. Ik vind deze soort niet zo prettig tuften. Het is vrij kwetsbaar en gevoelige stof.
Combinatie polyester – katoen (vaak wit doek met gele lijntjes)
Dit is doek wat veel gebruikt wordt door tufters. Het werkt prima en is minder kwetsbaar, maar nog steeds kwetsbaarder en gevoeliger dan de stof die te koop is in mijn webshop. Dat komt omdat verhoudingsgewijs er veel katoen verwerkt zit in deze stof. Polyester zorgt voor de stevigheid.
Combinatie polyester – katoen (grijs doek met witte lijnen)
Dit doek is te koop in de webshop en is in mijn ogen heel fijn materiaal om mee te tuften. Het is stevig en de minst kwetsbare type stof om scheuren en gaten in te maken. Uiteraard kan dat nog steeds gebeuren, maar dit is de stof die daar het beste tegen bestand is. Dat komt omdat in deze stof de verhouding tussen katoen en polyester anders is. Er zit meer polyester in dan katoen en dat maakt de stof sterk en minder snel rekbaar dan de andere twee voorbeelden.
5. Span het doek recht en strak op
In het begin is dit even zoeken naar hoe je dit het beste doet. Op je doek staan lijnen. Die staan er niet voor niets. Zorg ervoor dat je de lijnen zo recht mogelijk zet en dat er geen bochtjes in te zien zijn. Het helpt namelijk bij je ontwerp zo mooi mogelijk tuften.
Bij kleine frames begin ik het doek van boven naar beneden aan de zijkanten vast te klemmen op de spijkerlatten. Ik trek opzij en omlaag tegelijkertijd en probeer de lijnen zo recht mogelijk te houden. Vervolgens span ik onder en boven bij en ga ik steeds bijwerken op plekken waar het doek nog niet strak genoeg of nog niet recht genoeg gespannen is. Dit kan soms best even duren.
Op grote frames (bijvoorbeeld frames van 2 bij 2 meter) hang ik het doek gewoon oover het frame en begin ik aan alle kanten het doek wat te spannen. Langs elke zijde span ik het doek strakker en rechter, totdat ik tevreden ben.
Ook wil je je doek zo strak mogelijk spannen. Als je denkt dat het niet strakker kan, dan pas ben je goed bezig. Mijn tip: ga pas tuften op je doek wanneer je erop kunt trommelen en geluid hoort alsof je een drum speelt. Als je doek te losjes op het frame gespannen hebt, maak je makkelijker scheuren en gaten met de tuftingmachine. De naald van de machine gaat met grote snelheid heen en weer. Dat zorgt er dan voor dat het doek ook beweegt. Als het doek veel beweegt omdat het te zwak gespannen is, dan kunnen de naald en het schaartje in de machine makkelijk zorgen voor gaten en scheuren. Je zult ook merken dat je je doek tijdens het tuften zo nu en dan weer even strakker moet spannen.
6. Kies een beamer om je ontwerp te tekenen
Als ik een ontwerp heb gemaakt of gevonden, zet ik hem met een beamer op het doek. Ben je goed in tekenen? Dan is het ook leuk om zelf natuurlijk wat te tekenen. Let erop dat je bij het kiezen van een beamer eentje aanschaft die ook in daglicht je ontwerp nog zichtbaar op het doek zet. Dat doe je door te kiezen voor eentje met minimaal 5000 lumen en die in een kleine ruimte ook op jouw hele frame kan ‘beamen’, dus dat hij dichtbij kan staan en breed en hoog genoeg kan schijnen.
7. Teken in spiegelbeeld
Zorg ervoor dat je jouw ontwerp altijd in spiegelbeeld op je doek tekent! Je tuft namelijk op de achterkant van je kleed, dus jouw ontwerp komt er in spiegelbeeld op de voorkant uit. Zeker als je teksten tuft, is dit erg belangrijk.
8. Zorg voor een threader
Deze zat, toen ik begon, niet standaard bij mijn tuftpistool, maar is echt nodig. Je kunt met je hand niet de wol door de machine halen. Ik deed dit daarom maar met een ijzerdraadje, die ik toevallig had liggen. Maar een threader is wel echt handig om je wol mee door de tuftinggun te halen. Je vindt hem hier in de webshop.
9. Kies de juiste wol
Er is niet maar 1 soort wol om mee te tuften. Je kunt werkelijk met (bijna) alle soorten wol tuften. Belangrijk is dat je rekening houdt met de dichtheid van je kleed ten opzichte van de dikte van de garen waar je mee wilt gaan tuften. Heb je bijvoorbeeld heel dun wol met maat 2? Tuft dan met 3 of 4 draden tegelijk. Heb je heel dik wol van bijvoorbeeld maat 6 tot 8? Dan past maar 1 draad door de machine en is tuften met 1 draad voldoende.
Het is bij mij een enkele keer voorgekomen dat een soort wol echt niet te tuften was. Bijvoorbeeld als wol heel losjes is gesponnen. Doordat je garen met een hoge snelheid door het doek worden geschoten, wol de toevoer richting de machine als een wokkel oprollen (lastig uit te leggen). Hierdoor onstaan knopen, lusjes en ophoping van wol nog voordat het door je machine kan komen. Heel onhandig.
Een andere soort wol wat eigenlijk niet te gebruik is, is wol wat echt maar uit 1 heel ieniemienie dun draadje bestaat. Dat is dan te dun om voor dichtheid te zorgen en zo kwetsbaar, dat het stuk gaat in de machine.
Verder heb ik kleden gemaakt van allerlei soorten wol: acryl, schapenvacht, alpacavacht, bamboe, katoen, linnen, hennep, etc. Het werkte allemaal. Voel je dus vrij om gewoon lekker te testen! Zie je iets moois? Probeer het. Meestal krijg je hele toffe effecten.
10. Kies de juiste lijm om je kleed af te werken
Kies nooit waterkit!
Er zijn verschillende soorten lijmen om kleed mee af te werken. Ik maakte bij mijn eerste kleed de grote fout om per ongeluk de emmer Waterkit van Bison te gebruiken in plaats van de Vloerbedekkingslijm van Bison. Gevolg? Een kleed wat zo hard was opgedroogd dat het niet meer te op te rollen was en het stonk verschrikkelijk. ECHT verschrikkelijk.
Vloeibaar latex
Dan heb je ook nog lijm op basis van latex. Vloeibaar latex kun je gebruiken als je bijvoorbeeld je frame makkelijk plat kunt leggen. Het is namelijk zo vloeibaar, dat het heel onhandig is om aan te brengen op een staand frame. Vloeibaar latex droogt erg flexibel op. Het is prima om te gebruiken voor bijvoorbeeld kleine kleedjes die je op tafel of op de vloer wilt leggen. Voor wandkleden zou ik het niet zo snel gebruiken. Daarbij is een beetje stevigheid juist wel erg fijn! Je wilt dat je kleed mooi strak blijft hangen (zo strak mogelijk in ieder geval). Dan werkt een stevigere lijm juist weer prettig.
Tufting Glue
De Tufting glue (een vloerbedekkingslijm uit de professionele tapijtindustrie) uit de webshop is een lijm die gemiddeld stevig opdroogt. Je kleed is nog steeds goed oprolbaar en flexibel, maar biedt zeker stevigheid in het geval van een wandkleed aan de muur. Ook stinkt de lijm nauwelijks. Je ruikt hem wel, maar het is geen enorm aanwezige lucht, in tegenstelling tot andere vloerbedekkingslijmen. Vloerbedekkingslijmen zijn in mijn ogen wel de fijnste lijmen om een getuft kleed mee te lijmen. Toch is er best veel verschil in de soorten onderling qua geur, hoe stevig het opdroogt en ook zeker in de kosten.