Tuften: welke wol kies je?

Tuften: welke wol kies je?

Heb jij dat ook? Je staat in een wolwinkel of je zit op een website om wol uit te kiezen voor je eerste of volgende tuftproject en je denkt: welke zal ik eens gaan gebruiken? Al die verschillende bollen wol, al die kleurtjes, al die verschillende materialen… Het is als een snoepwinkel en je wilt het allemaal proberen, maar… kan dat ook?

Op mijn website mattimat.com schreef ik er al over: de eindeloze opties die je hebt in wolkeuze als je wilt gaan tuften. Ik krijg vaak de vraag welke wol je het beste kunt gebruiken om te tuften en daarover verschillende de meningen blijkbaar. Welke opties zijn er onder andere?

100% natuurlijke wol

Echte, pure wol komt rechtstreeks van dierenvachten en is een topper als het gaat om geluiddemping. Elke natuurlijke wolsoort heeft unieke eigenschappen, maar één ding hebben ze gemeen: topkwaliteit! Je voelt gewoon dat het écht is en dat maakt het ook erg mooi in een getuft wandkleed of vloerkleed. Een kleed van natuurlijke wol absorbeert ook erg goed geluidsgolven en zorgt voor een aangename warme sfeer. Vaak toch iets meer dan acrylwol, al heeft dat heel veel eigenschappen die 100% natuurlijk wol ook heeft. 

Wist je trouwens dat wol niet alleen van schapen komt? Ook alpaca’s, lama’s, geiten en zelfs kamelen leveren wol die perfect is om mee te tuften. Check bijvoorbeeld het driedelige wandkleed Lifestreams, waarin New Zealand schapenwol en alpaca-wol samenkomen voor een uniek effect.

Acrylwol: betaalbaar en fijn om mee te starten

Acrylwol is dé budgetvriendelijke optie als je natuurlijke wol heel mooi vindt, maar het te prijzig is voor je portemonnee. Acrylwol is echt een prima keuze, vooral als je net begint met tuften. Het is licht van gewicht en zacht van structuur, wat het fijn maakt om mee te werken. Wanneer je namelijk wat stuggere wolsoorten gaat gebruiken, is de toevoer van de wol naar je tufting gun ook wat stugger. Je wol zal wat meer gaan ‘zwiepen’ door de zwaarte en stugheid, wat sneller lusjes en knoopjes in je wol veroorzaakt. Acryl is, net als sommige andere wolsoorten (zoals zachte, dunne strengen wol van Merino of Alpaca). Ook is acrylwol verkrijgbaar in veel meer kleuren dan natuurlijke wolsoorten. Dat is ook erg fijn en handig! Tijdens de tuftingworkshops gebruiken we Tufting Yarn om mee te tuften. Dat is gemaakt van acrylwol. Je kunt dan kiezen uit meer dan 50 kleuren bijvoorbeeld. Wil je een Tufting workshop volgen? Klik [hier] om de locaties en data te bekijken!

Vegan en Plantaardige Wol

Wil je helemaal diervrij gaan? Ja ja, er zijn genoeg vegan opties! Denk aan katoen, linnen, bamboe, eucalyptus en hennep. Zelfs sojabonen en kokosnootvezels kunnen worden verwerkt in getufte kleden. Omdat plantaardige garens vaak dunner zijn dan wol en ook niet zo’n lekkere fluffy dichtheid hebben als wolsoorten zoals acryl of van schapen, heb je er wel wat meer van nodig om een vol en fluffy effect te krijgen. Ik vind de combinatie van verschillende soorten wol juist erg mooi. Ik gebruik ook regelmatig katoen en bamboe in mijn wandkleden met de tufting gun. Gaat prima! 

Kun je dan tuften met elke soort wol?

Nee. Dat niet. Wol wat heel losjes gesponnen is, is lastig om mee te tuften. Waarom? Omdat de tufting machine met een flinke snelheid de wol vanaf jouw toevoer je tuftingdoek in schiet, kan los gesponnen wol opstropen voordat het door je machine heen is getuft. Zo krijg je een grote ophoping van wol en uiteindelijk een flinke knoop wat niet meer door je machine komt. Het hangt dus niet zozeer van de wolsoort af, maar meer van de structuur die de wol heeft. 

1, 2, of 3 draden wol?

Je wilt je getufte kleed voorzien van een mooie, fijne, zachte dichtheid. Je wilt er niet doorheen kunnen kijken omdat je bijvoorbeeld te weinig wol hebt gebruikt, maar je wilt ook niet dat je kleed heel dik en stug wordt, omdat je veel te veel wol hebt gebruikt. Deels hangt dit af van hoe snel je tuft en op welke snelheid jouw tuftingmachine staat, maar het hangt ook af van hoeveel garen je gebruikt. 

Je ziet veel tufters werken met 2 strengen wol tegelijk. Dat wordt het meeste gedaan, omdat de dikte van de garen te dun is om als 1 draad door je doek te schieten met het tuftpistool. Heb je garen met een dikte van 3 tot 4 of 5? Gebruik dan 2 draden tegelijk. Heb je garen met een dikte van 2 of dunner? Dan kun je er rustig 3 of 4 tegelijk van in je machine doen. Dat zorgt voor een mooie dichtheid. Heb je wol wat zo dik is, dat er maar 1 draad door de tufting gun kan, dan gebruik je er eentje. Dat kan gerust. Oefen even een stukje met de machine, dan weet je ook of de dichtheid voldoende is. Vervolgens pas je de hoogte van de snelheid van jouw tuftinggun aan en de snelheid waarmee je zelf tuft, om zo de perfecte lijnen te zetten. 

Conclusie 

Ja, er is een wolsoort die het fijnste is om mee te beginnen met tuften. Acrylwol en zachte soorten garen zoals Merino en Alpaca die niet te dik zijn. Waarom? Die materialen hebben een soepele toevoer en zijn licht van gewicht, waardoor ze heel easy going door je machine gaan. Dat werkt fijn! Maar, uiteindelijk kun je echt heel veel wolsoorten gebruiken. Ik ben in mijn tuftleven maar 1 wolsoort tegen gekomen waar ik mee heb geprobeerd te tuften en wat niet werkte. Het hangt af van je eigen voorkeuren en wat je wilt maken. Verder denk ik altijd maar zo: heb je het nog niet geprobeerd? Probeer het dan gewoon! Lukt het, dan lukt het. Lukt het niet? Dan haal je het er weer uit en pak je een andere wolsoort. Zo makkelijk is het. Heb je een vraag over een wolsoort of wil advies? Ik help je graag verder.

Terug naar blog